Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Eylül 2012 Perşembe

Teorisyeniniz Devrimciydi

*
Bir gazeteci ve bir akademisyeni düşünelim.

Kast ettiğimiz gazeteciyi tanımlarsak ve bunun için klasik ifadeleri kullanırsak: Gerçeğe bağlı ve onun peşinde olan ve insanlara gerçek hakkında bilgileri ulaştırmaya çalışan kişi diyelim. Diğer yandan vurguladığımız akademisyenimiz ise akademi içerisinde günlük çalışmasına dalıp alanında yeni yorumların, keşiflerin, yasa ve bakışların peşinde olması ile tarif edebiliriz. (Gazeteci ve akademisyen kimliğinin aşınmışlığı yazı içerisinde ne anlama da kullandığını açıklamayı zorunlu kılıyor.)

**
Yaşadığı zamanın, o zamanın tarihteki yerini yorumlama gereksinimini/zorunluluğunu duyan insan için bu iki kişinin çalışmaları arasında gidip gelmesi olasıdır.

Hızlı akan medya süreçlerinin değerlendirmesi için parametre oluşturmak zorunluluğu hasıl olabilir. Bu zorunluluk medya akışlarına bakışı belirleyecek bir çıkış noktası veya orjindir. Bu orjinin oluşturmak doğalı ile kişiyi tarihsel veriye ve bu verinin nasıl yorumlanacağına dair yöntemsel tartışmalara taşır.

Gazetecimiz ile akademisyenimizin tam kapsayamadığı bir alan olacaktır: Politik öznelerin, hükumetlerin, orduların, dini grupların, ekonomik çıkar gruplarının müdahalelere açık politik kamusal alan...
Teorisyeniniz Devrimciydi
21. yüzyılda marksizm ve sosyalizm
Erkin Özalp
Yordam Kitap, 2012

Özellikle bu alana müdahale etmek, anlamak isteyenler bu işe bir yerden başlamalılardır. Bu da öncelikle kişilerin kendilerini konumlandırdıkları yerin düşünsel  dayanaklarından başlayacaktır.

Kişiler, şayet bu karmaşık ve fazlası ile dikkat isteyen süreçlerde 'yanlış öğrenmeler' yaparsa ilk önce kendi davalarına zarar verecekleri gibi süreçleri algılayışları mekanikleşecektir. Bu yüzden okumada, izlemede bu mekanikleşmeyi engellemek gerekiyor... Bu da bir yanı ile kişisel bir çabadır. Ne yazık, kişiler kendilerini tanımladıkları konumlara dair en kolay algıladıkları bu tarz mekanikleştirici yorum ve anlayışlar oluyor.

***
Gelelim Marksistlere... Marksistler düşünsel zenginliklerini ne dini-mistik söylemlerin kapalı dili ile, ne maddi bir çıkara bağlı olarak istenenleri olumlama/haklı gösterme amaçlı, ne de faşist söylemlerin hükümet-ordu destekli ezber dilleri ile kurabilirler. Marksistler sürekli olarak kendilerini geliştirmek, süreçleri anlama da geri kalmamak yükümlülüğünü taşırlar. Burada bir çok çeşitli kaynak ve araç vardır. Doğalıyla kitaplar bu kaynakların en başında gelir. Bu kitapların anlaşılırlığı, yaklaşımı, dili ve yordamı birbirinden farklı olduğu gibi hitap ettiği okuyucu da farklılaşabilir. Özellikle güncellikle kimi bağları zayıflamış olabileceği gibi yanıt veremiyor da olabilir.

İlgili ve tarafını seçmiş biri ister ilk başlarda, isterse bayağı yol almış olsun okuyacağı kitaplardan birisi de Erkin Özalp'in kaleminden çıkan Teorisyeniniz Devrimciydi... Edininiz, okuyunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder